Kamis, 15 November 2018

Polis Saman 15 Kenderaan Halang Lalu Lintas Ketika Main Pokemon Go

Polis mengeluarkan 15 saman kepada pengguna jalan raya yang meletak kenderaan sehingga menghalang lalu lintas hanya untuk bermain Pokemon Go di sekitar kawasan Lebuh Acheh dan Lebuh Cannon, di sini malam tadi.



Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Mior Faridalathrash Wahid berkata, pihaknya menjalankan pemeriksaan di sekitar kawasan itu selepas menerima laporan daripada penduduk di situ berhubung kehadiran orang ramai sehingga menganggu ketenteraman mereka.

"Penduduk di kawasan itu mendakwa orang ramai mula berkumpul dan membuat bising di sekitar kawasan perumahan mereka sehingga mencetuskan rasa kurang senang," katanya di sini hari ini.

Beliau berkata, polis yang menjalankan pemeriksaan dari pukul 10 malam hingga 12 tengah malam mendapati pemilik kenderaan sedang leka bermain Pokemon Go dan meletakkan kenderaan mereka sesuka hati sehingga menghalang lalu lintas di kawasan itu.

Mior Faridalatrash berkata, tiada sebarang kesalahan untuk orang ramai bermain Pokemon Go tetapi mereka sepatutnya tidak mengganggu ketenteraman orang lain sehingga membuat bising.

Ibu Terkejut Bayi 2 Tahun Hidap Kencing Kotor Hanya Kerana 'Wet Tissue'. Hati-Hati!

Umum mengetahui bahawa ada ibu bapa yang memilih untuk menggunakan wet tissue apabila membersihkan najis pada kemaluan bayi mereka.

Wet tissue dilihat sebagai satu alternatif mudah bagi menggantikan air, terutama sekali dalam hal membersihkan kemaluan bayi. Ini kerana wet tissue yang berada di pasaran kebanyakannya dilengkapi dengan pelbagai kandungan organik seperti Vitamin E dan Aloe Vera.

Bahan-bahan yang terkandung ini sememangnya baik untuk kulit bayi dan dipercayai tidak mempunyai kesan sampingan.



Namun begitu, menerusi satu status oleh Info Ibu Hamil, seorang bayi lelaki dikatakan mengalami kencing kotor dan terpaksa dimasukkan ke dalam wad, semuanya berpunca daripada wet tissue.

Asslamualaikum admin hari ni sy nak share pengalaman sy..ni anak sy yg pertama..umur dah 2 bulan 9 hari..baby boy..anak sy ditahan wad dah 2 hari kerana kencing kotor berpunca dari wet tissue.

Menurut doktor pakar, membersihkan najis dan kemaluan bayi menggunakan wet tissue sebenarnya tidak elok, walaupun wet tissue tersebut sememangnya dikhaskan untuk bayi.

Saya: Doktor..cmne ank sy bole kne kencing kotor?? Berpunca pd mase sy pregnant kn dye ke?? Sbb mase sy pregnant kn dye sy ade kne kencing kotor sekali tp xde mkn ubat..then next apointment da xde dah kencing kotor sy tu..

Doktor pakar: Bkn puan..sbenarnya berpunca dari ibu2 mengunakan wet tissue mase bersih kn najis baby..

Saya: Wet tissue??? Wet tissue kn mmg khas utk baby?? Maaf ye bg sy mcm x masuk akal je?? Sy siap pakai jenis utk sensitif skin yg ade vitamin E dan aloe vera lg..xkn lh itu puncanya??

Doktor pakar: Ye puan..puan dgr mmg mcm x masuk akal tp itu lh hakikatnya dan kesilapan ibu2 kite skarang ni..jarang kes mcm ni berlaku..sbb dye tgk pd antibody baby dan juga pada masa umur brapa start guna kn wet tissue tu..kegunaan wet tissue ni x elok sbenarnya..

1- Wet tissue mengandungi bnyk cemical..

2 - Kita x tau sama ade wet tissue ni bersih atau tidak kerana dye buat dari kilang..kita x tau mcmana proses wet tissue ni..

3 - Dan puan juga bley tgk pd wet tissue punya MFG date dan EXP date..contoh kalo dye buat 2016 tp tahan smpai 2019..so kuman yg ade pd wet tissue tu kte x tau brape bnyk yg trdedah di kilang mase dye pack tissue ni..so germs yg ade dah terperap sgt lama pd tissue tu..dan bwk pd baby..

Seelok-eloknya, kemaluan bayi perlu dicuci dengan air yang mengalir serta sabun bagi membasmi kuman.

Ramai Tak Tahu Tikar Plastik Murah Ini Mengandungi Racun



Namun begitu, kita sebaiknya berwaspada kerana terdapat laporan yang mengatakan kandungan bahan kimia yang digunakan pada tikar tersebut mampu menyebabkan kanser payudara dan mencacatkan pertumbuhan kanak - kanak.

Menurut kajian, terdapat dua bahan kimi yang dikenali sebagai Phtthalate dan Bisphenol A(BPA).

Benarkah Orang Islam Tidak Boleh Upah Bibik Yang Bukan Islam Untuk Bekerja Di Rumah?

Para majikan mempersoalkan rasional di sebalik dasar itu, yang dikatakan bukan perkara baru oleh pegawai jabatan berkenaan, kerana bimbang kemungkinan mereka langsung tidak akan mendapat khidmat pembantu rumah asing selepas ini.

Presiden Persatuan Majikan Amah Malaysia (MAMA), Engku Ahmad Fauzi berkata, dasar itu akan mengehadkan pembekalan pembantu rumah untuk orang Islam.



Menurutnya agama tidak sepatutnya menjadi halangan dalam soal pekerjaan. Sama seperti mereka yang bekerja di pejabat. Mereka bekerja bukan berdasarkan pegangan agama semata-mata. Begitu jugalah dalam kes pembantu rumah ini.

Seorang pemilik agensi pembantu rumah di Selangor yang tidak mahu namanya disiarkan berkata, dia telah memohon pembantu rumah bukan Islam kepada umat Islam yang mahukan mereka melalui Sistem Pengurusan Berpusat Pekerja Asing atas talian tetapi ditolak.

"Apabila saya dihubungi, saya diberitahu untuk pergi ke kaunter untuk menghantar permohonan. Tetapi di kaunter, pegawai di sana berkata dasar itu merupakan arahan daripada Ketua Pengarah," katanya.

Pegawai berkenaan berkata dasar itu wujud dan jika dia masih mahu membuat permohonan itu, mereka akan menolaknya.

"Jika mereka tidak membenarkan orang Islam untuk mengupah orang bukan Islam, mengapa mereka membenarkan perkara tersebut dibuat sejak awal lagi?" soalnya pula.

Beliau mengakui ia memang tidak salah dari segi hukum agama, namun bimbang anak yang diasuh bukan Islam diresapi ajaran agama lain.

“Dari segi hukum tidak salah, bukan haram bukan makruh majikan beragama Islam mengambil pembantu rumah bukan agama kita,” kata Harussani kepada FMT.

Memberi contoh, beliau berkata pembantu rumah yang mempunyai latar belakang kuat agama Kristian “boleh mempengaruhi anak kita”.

Selain Harussani, dasar itu turut disokong Persatuan Pengguna Islam Malaysia, yang berkata ia bagi menjaga amalan keluarga Islam.

Katanya lagi, panduan umum itu juga memberikan “banyak pengecualian dan pertimbangan”.

Dalam laporan FreeMalaysiaToday hari ini, Mustafar menegaskan tidak pernah mengeluarkan peraturan yang mengundang banyak kritikan itu, dan menjelaskan pekililing umum itu sudah sedia ada sebelum beliau dilantik memimpin Imigresen.

“Pekeliling itu bukan peraturan ketat. Saya juga mahu beri jaminan kepada semua majikan yang beragama Islam bahawa permintaan mereka, permohonan dan rayuan akan diberi pertimbangan sewajarnya.

“Permintaan semua pihak akan dilayan secara saksama," katanya.

Gaji RM5,000 Sekadar Cukup Makan

Hakikat itu terpaksa dihadapi seorang eksekutif sebuah syarikat pembekal barangan am di ibu negara.

Hisyam Malik, 36, yang mempunyai dua cahaya mata hasil perkongsian hidup selama 11 tahun bersama isterinya, mengakui gajinya sekadar cukup makan, setelah menolak perbelanjaan dan komitmen setiap bulan.

Menurutnya, isterinya sudah tidak bekerja sejak lima tahun lalu untuk memberi tumpuan kepada anak-anak yang sedang membesar.



“Isteri hanya kerja biasa-biasa saja dan gaji tidaklah banyak mana. Kalau dia kerja pun, dapat gaji terpaksa berhabis untuk bayar pengasuh dan kos ke tempat kerja pun agak tinggi. Jadi saya minta dia berhenti untuk tumpu kepada anak-anak.

“Memang ‘sakit’ apabila semua perbelanjaan yang selama ini ditanggung dengan dua pendapatan, terpaksa saya tanggung seorang. Walaupun tidak banyak bahagian pendapatan isteri yang digunakan, ia tetap jadi kos tambahan buat saya.

“Tapi taklah saya anggap ia sebagai beban sebab ia tanggungjawab yang saya perlu lakukan. Tapi percayalah, jika tidak sabar, bukan mudah nak hadapi,” katanya.

Hisyam berkata, anak sulungnya berusia sembilan tahun, manakala yang kedua baru genap setahun.

Katanya, kedua-dua anaknya itu, masing-masing mempunyai kos yang perlu dilaburkan.

“Kakak pergi sekolah pagi dan petang dengan bas sebab kedudukan rumah yang agak jauh dari sekolah. Yang adik, macam biasalah, belanja susu dan lampin pakai buang saja sudah berapa? Semua tu termasuk dalam belanja rumah.

“Bila tolak semua perbelanjaan, adalah baki dalam RM500 untuk simpan. Tu pun kadang-kadang tak dapat simpan sebab dah ‘tarik’ untuk minggu-minggu akhir bulan,” katanya.

Ditanya sama ada dia berhasrat untuk berhijrah ke desa, Hisyam berkata, perkara itu ada difikirkan, namun tidak mungkin dilaksanakan dalam masa terdekat.

“Saya kerja di tempat sekarang sejak tamat diploma dan sudah selesa. Sekarang bukan senang untuk dapat kerja, kalau di luar bandar, mungkin tidak dapat gaji sebanyak itu sebab sekarang semua orang mahu ‘cut’ kos. Tidak ambil yang berpengalaman kerana akan ‘demand’ tinggi.

“Insya-ALLAH, saya yakin dapat tanggung semua. Komitmen bayaran kereta juga habis awal tahun depan. Begitu juga pinjaman peribadi. Jadi sedikit sebanyak adalah juga lebihan wang nanti,” katanya.

Tiga Beranak Termasuk Seorang Pemimpin Politik Maut Dikelar Ahli Keluarga

Dalam kejadian kira-kira jam 6 pagi itu, mangsa Mariah Baharin, 62, maut bersama suami dan anak lelaki berusia 70 dan 22 tahun dipercayai diserang suspek berusia 26 tahun yang juga menetap di rumah tersebut.



Ketua Polis Melaka, Datuk Ramli Din berkata, terdapat tiga lagi ahli keluarga di rumah tersebut ketika kejadian yang kemudian dihantar ke Hospital Melaka termasuk dua daripadanya cedera parah.

"Kesemua mangsa maut dan yang mendapatkan rawatan di hospital mengalami kecederaaan di bahagian tengkuk ke atas dipercayai dicederakan suspek menggunakan senjata tajam.

"Kita sedang memburu suspek dan kes akan disiasat di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana bunuh," katanya.

Proton Wira Model Paling Banyak Dicuri Di Malaysia

Ketua Pegawai Eksekutif PIAM, Mark Lim turut memberitahu, dengan purata 60 kenderaan dilarikan setiap hari di seluruh negara, Malaysia menduduki tangga ke-6 antara negara yang paling banyak mengalami kecurian kenderaan.



Katanya, ia menyebabkan jumlah pembayaran yang besar dibuat syarikat insurans, yang menerima tuntutan RM2.41 bilion pada 6 bulan pertama tahun ini.

Menurut statistik PIAM, kereta Proton merupakan jenama yang paling banyak dilarikan tahun lalu, dengan 1,214 buah Proton Wira dicuri.

Menurut statistik PIAM, kereta Proton merupakan jenama yang paling banyak dilarikan tahun lalu, dengan 1,214 buah Proton Wira dicuri.

Ia diikuti Toyota Hilux (595 buah), Proton Iswara (552), Perodua Kancil (550), Proton Waja (538), Perodua Myvi (379), Proton Saga (318), Proton Satria (238), Nissan Vanette (208) and Honda Civic (200).